Completarea automata a celulelor - Curs Excel 2003 - Notiuni de baza - Lectia 3

Completarea automata a celulelor

Poti folosi Excel sa completeze automat celulele. De exemplu se poate completa automat celulele cu zilele saptamanii, lunile anului, anii sau alte tipuri de serii (numere care respecta o anumita regula).

Urmatorul exemplu este pentru completarea automata a celulelor cu zilele saptamanii (in limba engleza):

 1. Te muti la foaia de lucru nr. 2 (clic pe Sheet2 in partea stanga-jos a ferestrei).
 2. Te muti in celula A1.
 3. Tiparesti Sun
 4. Te muti in celula B1.
 5. Tiparesti Sunday (=duminica).
 6. Selecteaza celulele A1 si B1.
 7. Clic icon-ul Bold din bara de unelte (faci Bold celulele A1 si B1).
 8. Gaseste patratelul mic negru din coltul dreapta-jos al selectiei tale de celule (in cazul nostru A1 si B1). Acest patratel este numit Fill Handle (=maner pentru umplere (completare)).
 9. Clic pe acest patratel (Fill Handle) (poti face clic atunci cand cursorul devine o cruce neagra) si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul pentru a completa celulele de la A1 la B24. Observi cum zilele saptamanii apar automat in celule. Apare si icon-ul Auto Fill Options (=optiuni pentru completare)

  Completarea automata a celulelor

 10. Clic icon-ul Auto Fill Options.
 11. Alege optiunea Copy Cells (=copie celule) facand clic in interiorul cerculetului din fata optiunii, astfel incat sa apara un punct in cerculet. Continutul celulelor A1 si B1 este copiat si pus in celelalte celule selectate.
 12. Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data.
 13. Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Series (=completeaza serie). Celulele selectate vor fi completate in serie de la Sunday (=duminica) la  Saturday (=sambata).
 14. Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data
 15. Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Without Formating (=completeaza fara formatare). Celulele selectate sunt completate in serie de la Sunday (=duminica) la Saturday (=sambata), dar fara a fi bold (scrise ingrosat).
 16. Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data.
 17. Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Weekdays (=completeaza zilele lucratoare). Celulele selectate sunt completate cu zilele de la Monday (=luni) la Friday (=vineri).

Nota: Anumite intrari in coloana B depasesc latimea coloanei. Tu poti rapid mari latimea coloanei astfel incat sa aiba suficient spatiu cel mai lung cuvant:

 1. Misti cursorul deasupra liniei ce separa capetele coloanelor B si C. Va aparea Indicatorul de Latime (vezi imaginea de mai jos).

  Completarea automata a celulelor 2

 2. Faci dublu clic. Coloana se ajusteaza astfel incat sa cuprinda cel mai lung cuvant (cea mai lunga intrare de date).

Exemplu pentru completarea automata a timpului:

 1. Tipareste 1:00 in celula C1.
 2. Clic pe manerul de umplere (Fill Handle) si tinanad apasat butonul in jos, misti mouse-ul sa selectezi celulele pana la A24. Observi ca celulele se completeaza automat cu orele fixe de la 1:00 la 0:00.
 3. Apasa tasta Esc si faci clic oriunde in pagina pentru a anula selectia de celule.

Schimbarea formatului timpului (folosirea AM = ante meridian si PM = post meridian)

 1. Selecteaza celulele de la C1 la C24.
 2. Alege Format > Cells din bara de meniu.
 3. Alege fila Number (=numar).
 4. In casuta Category (=categorie), alege optiunea Time (=timp).
 5. In casuta Type (=tip), alege 1:30 PM.
 6. Clic OK.

Completarea celulelor cu numere:

 1. Tipareste 1 in celula D1.
 2. Clic pe manerul de completare (Fill Handle) (patratelul mic negru din partea dreapta-jos a celulei selectate) si tinand apasat butonul in jos, misti mouse-ul pana la celula D24. Numarul 1 va fi completat in celulele de la D1 la D24.
 3. Apare icon-ul Auto Fill Options (=optiuni pentru completarea automata). Clic pe acest icon si se va deschide lista de optiuni.
 4. Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Series (=completare serie). Completarea celulelor se face in serie: 1, 2, 3, etc.

Iata un alt exemplu de completare automata:

 1. Te muti in celula E1.
 2. Tipareste Lectia 1.
 3. Clic pe manerul de umplere (patratelul mic negru din partea dreapta-jos a celulei selectate) si tinand apasat butonul in jos, misti mouse-ul pana la celula E24.
 4. Celulele vor fi completate in serie: Lectia 1, Lectia 2, Lectia 3, etc.