Moduri de afisare - Cursuri calculatoare - Word 2003 - Lectia 1

Moduri de afisare

In Word, tu poti afisa un document in cinci feluri: Normal, Web Layout, Print Layout, Reading Layout sau Outline Layout.

Normal View – daca textul este pe mai multe coloane, in acest caz afisarea va fi pe o singura coloana,
Web Layout – afisarea este ca si cum ar apare intr-un browser (Internet Explorer)
Print Layout – afiseaza documentul cum arata cand este tiparit (optiunea mea preferata)
Reading Layout – afisare mai confortabila cand vrem sa citim documentul

Verifica daca esti in Normal View:

  1. Clic meniul View
  2. Icon-ul din fata optiunii Normal ar trebui sa aiba marginea colorata. Daca este asa, apasa tasta Esc sa iesi din meniu.
  3. Daca acel icon nu are marginea colorata, clic pe optiunea Normal. Acum, documentul este in Normal View.

Zona pentru text

Moduri de afisare

Sub rigla este o zona mare alba, unde va aparea textul documentului. In coltul din stanga sus a acestei zone vei vedea cursorul pentru text. Acasta iti arata locul unde va aparea ceea ce tu tastezi la tastatura.
In afisarea Normal View vezi si o linie scurta orizontala care iti arata ca acolo se termina documentul.

In imaginea de mai sus se observa ca rigla orizontala si vericala au capetele colorate cu albastru. Acelea reprezinta marginile paginii care unde nu apare text. Text poate apare numai acolo unde ambele rigle sunt albe. Aceste margini se pot schimba dupa plac, folosind calea din meniul File > Page Setup (=setare pagina) sau mai rapid se procedeaza astfel: se misca cursorul in una din zonele incercuite cu verde. Cand esti exact deasupra marginii, cursorul se shimba intr-o sageata neagra dubla (sageti la ambele capete). Exact in acel moment apesi buton stanga mouse si tinand apasat in jos misti mouse-ul pana unde vrei sa fie marginea pentru pagina ta. Poti face astfel sa schimbi marginile paginii la stanga, la dreapta, sus sau jos.
Nota: In cazul in care vrem ca un anumit paragraf sa aiba marginile textului diferite de marginile paginii, se folosesc 4, 5 si 6 din imagine, astfel: se selecteaza paragraful si apoi se face clic, tine apasat si misca mouse-ul dupa dorinta. Textul paragrafului selectat va avea acum alte margini.

Inchide programul astfel:

  1. Clic meniul File.
  2. Clic Exit (se afla in partea de jos a listei).
  3. Daca tu ai scris ceva in acest document, iti va aparea o fereastra sa te intrebe daca vrei sa salvezi modificarile la document (Do you want to save changes to Document1?). Daca vrei sa salvezi modificarile, faci clic pe Yes, daca nu, clic No.
  4. Daca salvezi vei alege dosarul in care sa pui acest document din fereastra Save in.
  5. in campul File Name tipareste lectia1
  6. Clic Save.