Poti explica partile componente ale unei ferestre? - Windows XP - Notiuni de baza - Lectia 4

Poti explica partile componente ale unei ferestre?

Da. Voi folosi WordPad ca exemplu.

partile componente ale unei ferestre

partile componente ale unei ferestre 2

Control Box

Control box (cutie de control) ofera un meniu (o lista de optiuni) prin care poti folosi restore (fereastra sa acopere tot ecranul sau doar partial), move, size , minimize (minimalizeaza), maximize (maximalizeaza) si close (inchide) pentru o fereastra.

Border

Bordura separa fereastra de desktop, eventual de alte ferestre deschise. Poti  schimba marimea ferestrei punand cursorul pe bordura (cursorul se schimba din sageata alba in sageata neagra cu doua sensuri. Clic si tinand apasat misti mouse-ul. Fereastra se va micsora sau mari in directia respectiva.

Title bar

Bara de titlu – arata numele fisierului si numele programului respectiv

Minimize button

Folosesti butonul minimalizare pentru a ascunde temporar aceasta fereastra (a nu o mai avea pe desktop). In timpul in care fereastra este minimalizata, avem pe taskbar butonul cu numele acestei ferestre.

Maximize  (Restore) button

Clic pe butonul acesta si fereastra va acoperi tot ecranul sau daca deja acopera tot ecranul, faci clic si fereastra va acoperi doar partial ecranul.

Close button

Clic butonul Close pentu a iesi din fereastra si a inchide programul respectiv.

Menu bar

Bara de meniu – arata meniurile programului respectiv. Folosind optiunile din meniuri tu dai comenzi programului respectiv sa faca ceva.

Toolbars

Bara de unelte este in general sub bara de meniu, dar tu o poti muta la oricare margine a ferestrei (Bara de unelte se compune din mai multe grupuri de unelte. Miscand cursorul deasupra cand vezi ca acesta se transforma intr-o cruce cu sageti inseamna ca acolo poti face clic si tinand apasat misti mouse-ul catre o alta margine a ferestrei. Astfel grupul respectiv de unelte se va muta la marginea aceea. Se poate face invers si aduce grupul de unelte inapoi. Facand clic pe icon-urile din bara de unelte tu dai comenzi programului respectiv. Toate aceste comenzi se pot da folosind bara de meniuri cu listele din ele, dar folosind uneltele calea este mai scurta, mai rapida.

Work area

Aria de lucru este in centrul ferestrei, acolo unde lucrezi cel mai mult.

Status bar

Bara de stare – iti da diferite informatii despre starea programului.